MÓJ PRZEPIS NA ŻURAWINÓWKĘ
Składniki:
• 3 szklanki żurawiny suszonej
• 2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 lub 3 szklanki gorącej,przegotowanej wody
• 0,5 l spirytusu
Przygotowanie:
• Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą.
• Dodać cukier i cukier waniliowy i wszystko zagotować.
• Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
• Następnie przelewamy do dużego, szklanego naczynia i zalewamy spirytusem.
• Mieszamy dokładnie, zamykamy naczynie i odstawiamy na 2 tygodnie.
• Codziennie wstrząsamy naczyniem.
• Po 2 tygodniach przelewamy nalewkę do butelek, najlepiej przez gazę.
• Owoce żurawiny pozostawiamy sobie jako dodatek do herbatki na zimowe wieczory.
Składniki:
• 3 szklanki żurawiny suszonej
• 2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 lub 3 szklanki gorącej,przegotowanej wody
• 0,5 l spirytusu
Przygotowanie:
• Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą.
• Dodać cukier i cukier waniliowy i wszystko zagotować.
• Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
• Następnie przelewamy do dużego, szklanego naczynia i zalewamy spirytusem.
• Mieszamy dokładnie, zamykamy naczynie i odstawiamy na 2 tygodnie.
• Codziennie wstrząsamy naczyniem.
• Po 2 tygodniach przelewamy nalewkę do butelek, najlepiej przez gazę.
• Owoce żurawiny pozostawiamy sobie jako dodatek do herbatki na zimowe wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz